Signaal Motorrijders


Routes

De ritten die we als club rijden, zetten we op deze pagina.
De routes uit de begin-jaren zijn nog gewoon teksten met aanwijzingen. Daarna kwamen de gps-routes. In het begin nog in het specifieke garmin-formaat (.GDB), later in een meer generiek formaat (.GPX). En tegenwoordig worden de ritten als track op de site gezet.

Importeren tracks

Omdat er steeds meer verschillende navigatie-apparaten en versies van kaart-materiaal in omloop zijn, staan de routes tegenwoordig als track op de site (gpx-bestand).
Voor meer info over de achtergronden en het importeren van tracks zie de video van Mister GPS

Toer Reglement

Het toer reglement van de club vind je in het document SMR_toerreglement_kort-v4.pdf. Het document bevat afspraken en handvaten om samen op een verantwoorde en gezellige manier onderweg te zijn.

Routes 2024


Munsterland 2024

Even koffiedrinken bij de Longinusturm en Felsenmuhle.
Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: munsterland20240623.gpxEerste avondtoer 2024

De 80km lange route start bij Thales en eindigt bij de Kapberg. Via kleine weggetjes door Boekelo, Rekken, Eibergen en Beltrum, gaan we naar de ijsboerderij't Dommerholt bij Borculo. En dan via 80 km wegen gaat het via Borculo, Neede, Hengevelde, Betelo en Delden terug.
Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: avondtoer_2024_1.gpxVoorjaarstoer 2024

Deze route is een opfrisser van de voorjaarsroute uit 2014. Leek me een mooi idee om de 5-Mei drukte in Nederland te omzeilen, deze route gaat namelijk grotendeels door Duitsland. De rit begint bij De Wonderboot met kleine weggetjes door het mooie Twente om vervolgens richting Emsland af te wisselen met mooie snellere stukken.
Eerste stop is gepland bij Gasthof Otten. De lunchpauze bij Restaurant/Hotel 'Zum Heiligen Feld'.
Als 3e stop zou je nog een bakkie op het pleintje in Bentheim kunnen doen.
De route eindigt bij de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo.
Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: voorjaar_2024.gpxPaastoer 2024

De 200km lange route start bij Moto Hengelo en eindigt bij de Twentse BierBrouwerij. De route gaat via Holten en het pontje bij Olst-Wijhe rondom Apeldoorn. En via de Achterhoek komen we terug in Hengelo.
Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: paastoer_2024.gpxRoutes 2023


Signaal Moosrit 15 oktober 2023

De rit is ongeveer 150 km lang en gaat grotendeels door de Achterhoek en hoofdzakelijk over 60 km wegen.
De rit begint om 10:30 uur vanaf Eetcafe Winkelman in Buurse, zodat we na ongeveer 80 km tegen 12:00 uur bij de 1e stop zijn:
Eetcafe De Veldhoek, aan de Varsselseweg 55 in Veldhoek (Hengelo Gelderland).
Het 2e deel van de rit eindigt na 70 km bij 'De Buren' in Boekelo.

Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: moosrit_2023.gpxNajaarstoer 1 oktober 2023

De najaarstoer blijft deze keer in Nederland en gaat hoofdzakelijk over 60km wegen.
De route is 177km en heeft na ongeveer 85km een stop in Dalfsen, bij "De VII Deugden". Daarna wordt de weg terug vervolgd en eindigt dan na 92km bij "Pelle's" in Deurningen.

Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: najaarstoer_2023.gpxDerde avondtoer 16 aug. 2023

Deze route start op de parkeerplaats van Thales en eindigt bij De Kapberg.
We gaan door Twente in een mix van kleine en grotere wegen. Er is geen rust ingepland onderweg, maar bij warm weer kun je bij km 50 in Diepenheim eventueel een ijsje nemen.
Aandachtspuntje: de route kruist zichzelf op 2 punten.

Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: avondtoer_2023_3.gpxTweede avondtoer 19 juli 2023

De route start op de grote parkeerplaats van Thales. We maken een rondrit van bijna 80 km rondom Rijssen/Enter en gaan langs het Twentekanaal terug richting Thales, waar de route eindigt met een nazit op het terras bij de Bierbrouwerij. Het is ook mogelijk onderweg een pause in te lassen bij een rustpunt of terras.

Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: avondtoer_2023_2.gpxZomertoer 2 juli 2023

De route start bij tankstation Aviva aan de Hengelosestraat in Haaksbergen en de route eindigt ook in Haaksbergen.


Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: zomer_2023.gpxEerste avondtoer 21 juni 2023

De route start op de grote parkeerplaats van Thales en eindigt bij Manege de Kapberg.
De route gaat door Noord-Oost Twente en is 86 km.

Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: avondtoer_2023_1.gpxVoorjaarstoer 2023

Een mooie route door Overijssel, meest secundaire en bochtige wegen. De route gaat over de Lemelerberg, langs de uiterwaarden van de Vecht bij Dalfsen, vervolgens door het prachtige Reestdal en terug via Hardenberg en de Haandrik.
De start is in Tubbergen bij 'n Kaps. De eerste rust is na 92 km in Dalfsen bij Brasserie "De Zeven Deugden". Daarna 84 km naar "de Gloepe" in Diffelen voor de 2e (lunch)stop. Eventueel zijn er ook nog mogelijkheden eerder op de route. Het laatste stuk vanaf Diffelen is dan weer 64 km terug naar Kaps.
Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: voorjaar_2023.gpxPaastoer 2023

De route is redelijk snel en voert door het mooie Münsterland. We gaan eerst richting Heek en Schöppingen waar we, na zo'n 70 km, de Schöppinger Berg "beklimmen". Hier heb je met goed weer mooie vergezichten richting Nederland. De weg daar is voor een stukje niet al te best en kan ook vies zijn. Kijk dus uit!
Een eindje verder, bij kilometer 89, in Darfeld, is aan de rechterkant van de weg Autohaus Voss. Daar staan mooie klassiekers in de etalage. Vervolgens gaat de route door Billerbeck en over de Baumberge. Bij kilometer 100, kan je ook stoppen bij de Longinus Turm aan de rechterkant.
Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: paastoer_2023.gpx

Routes 2022


Smr Moosrit 30 oktober 2022

Het rondje Drente-Groningen start bij Johan thuis aan de Sibculoseweg in Westerhaar.
De 1e stop is na 50 km bij "Herberg De Witte Olifant" in Schoonebeek.
De 2e stop is na 84 km bij restaurant "'t Maotie" in Gasselte.
Het eindpunt is na 58 km bij "Boomstamrestaurant Het Heemse" in Hardenberg.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: moosrit_2022.gpxNajaarstoer zondag 2 oktober 2022

De Najaarstoer gaat weer over de grens. Eerst een stukje landweggetjes naar Duitsland en daarna ook afgewisseld met wat grotere wegen. De lunchplek is een bekende lokatie. Zondags open vanaf 11.00 uur (op andere dagen vanaf 17.00).

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: najaarstoer_2022.gpxDerde avondtoer 3 aug. 2022

De route start op de grote parkeerplaats van Thales en eindigt bij de Twentse Bierbrouwerij (vroeger de Zegger).
Omdat het al iets vroeger donker wordt, is de lengte iets korter. Dit route gaat over kleine wegen door de Hof van Twente (rondom Goor).
LET OP: het begin naar Isidorushoeve heeft overlap met het einde van de route

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2022_3.gpxTweede avondtoer 20 juli 2022

We starten in Deurningen bij de kerk, vanaf daar gaan we via Postweg binnendoor naar Duitsland waar we na Bentheim wat snelle stukken rijden naar de grens (de Poppe) en weer Nederland inrijden om dan via kleinere wegen via de rotonde bij Weerselo naar De Kapberg rijden. Voor de rest: laat je verrassen...

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2022_2.gpxZomertoer 3 juli 2022

De route van 220km start bij Thales en gaat in noord-westelijke richting naar het Vecht- en Reestdal. Aan de route liggen vele goede horeca gelegenheden. Ik heb er een aantal als Waypoint toegevoegd.
Het eindpunt van de route ligt in Diepenheim. Van daaruit kan een ieder op eigen gelegenheid naar zijn/haar huis maar in de gpx-file op de site zit ook een route van Diepenheim naar Hengelo-Zuid.


Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: zomer_2022.gpxEerste avondtoer 1 juni 2022

Dit wordt de 2e rit van de SMR die bij Motoport Hengelo start sinds daar eind vorig jaar een nieuwe eigenaar de zaak overnam. Zoals gebruikelijk is De Kapberg het eindpunt waar we nog even kunnen napraten.

Bij de 'ride out' van Motoport waren weinig SMr-leden aanwezig en Renate vond het wel een leuk idee om dit ritje te gebruiken als avondrit. Het is een rit van 75 km richting Noord-Twente langs o.a Losser, Denekamp, Ootmarsum en Weerselo, startend bij Motoport en met als einde De Kapberg.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2022_1.gpxVoorjaarstoer 15 mei 2022 (294km)

Deze prachtige voorjaarstoer start bij de parkeerplaats van 'Al Capone' in Zenderen en gaat via de ongebruikelijke wegen helemaal tot aan de Weerribben (in de kop van Overijssel) en weer terug langs Blokzijl, Zwolle, Dalfsen en de Sallandse heuvelrug. Laat je niet afschrikken door het aantal kilometers, want ze vliegen voorbij kijkend naar al het moois langs de weg, en de weg zelf natuurlijk. :-) Onderweg is er ruim voldoende mogelijkheid om te pauzeren.

Voor het gemak is de route in 4 stukken verdeeld met aan het eind van elke sectie een horeca- suggestie. Bij het eind van de 3e sectie heb je de keus om in Luttenberg op een terras te gaan zitten of door te rijden naar het rustpunt en daar een ijsje of senseo'tje te pakken. Van daaruit zou je eventueel ook een snelle route via de N35 naar huis kunnen nemen, jammer natuurlijk, want er komen nog meer mooie weggetjes. De route eindigt enigszins abrupt vlak voor Zenderen

Kortom, een mooi dagje uit !

Hier vind je de TRACK in een gpx-bestand: voorjaar_2022.gpxPaastoer 18 april 2022 (256km)

De route van dit jaar is geïnspireerd door de Dr. Picardt autoroute van de ANWB/ADAC.
Van die route slaan we het stukje Hardenberg over en plakken er Noord-Sleen bij aan. Ook voegen we een Russisch tintje toe, we kijken of De Krim en onze olievelden nog steeds vrij van Russisch invloeden zijn. We komen nog langs een uitkijktoren uit de Koude Oorlog.


Deel 1 Omdat we al met koffie beginnen kunnen we ook gelijk doorrijden naar de lunch in Noord-Sleen. Het is zo'n 96 km, maar je kan redelijk goed doorrijden. Restaurant Wielens rekent op onze komst en daar eten we een hapje. Wij bellen vanuit Motoport om ze te informeren met hoeveel mensen we komen. De lunchkaart wordt voor ons aangepast zodat je niet lang op je kroket hoeft te wachten.

Deel twee is optioneel. Dit is een lusje van 47 km door Drente. Donkere bossen, langs hunebedden en vanaf de Hondsrug een mooi uitzicht over vlakke veengebieden.

Deel drie gaat weer terug naar de Paasshow van Motoport in Hengelo. Iets langer dan de heenreis, maar ook hier kan je lekker doorrijden. Via Sleen (waar diegenen die deel twee gedaan hebben een stop kunnen maken) gaan we via de olievelden van Schonebeek en Duitsland via Uelsen en Ootmarsum weer Twente inrijden.


Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: paastoer_2022.gpxRoutes 2021


Najaarstoer 26 sept. 2021

De route is afgeleid van de Münsterlandtoer, deze werd als extra najaarstoer door slecht 4 personen in 2019 gereden.
De wegen zijn afwisselend, maar er zijn wel wat wegen met snelheidsbeperkingen (50 - 70 km/u).
De eerste stop is op de Domplatz in Billerbeck, bij velen al wel bekend, en daar zijn diverse terrassen en lekkere "Kuchen". De tweede stop is bij "Jugel's Brunningsmühle", bekend van het najaarsweekend als laatste stop op de terugreis.

Omdat het mais weer volop aanwezig is langs de route, is het opletten geblazen als de mais-campagne toevallig weer gestart is. In Duitsland wordt er in ieder geval op de iets grotere wegen gewaarschuwd met vaak rode vlaggetjes in de berm.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: najaar_2021.gpxLang weekend Sauerland sept. 2021

Tijdens deze 4-daagse happening hebben we overnacht in LandHotel Henkenhof in Usseln, nabij Willingen.
In de gpx-file staan de heen- en terugroute, voorzien van suggesties voor koffiepauzes/lunches.
Verder staan in de file diverse rondritten in alle windrichtingen met verschillende afstanden. En ook daarmee kan men zelf nog weer allerlei variaties maken. Bij de rondritten staan geen suggesties voor pauzes, in het Sauerland is immers zat te vinden. Op de routes die iets buiten het Sauerland gaan is dit wel eens wat lastiger, daarom is het altijd handig om zelf een flesje drinken en wat crackers of zo bij je te hebben.
In het weekend gelden hier en daar Streckensperrungen voor motorrijders, soms slechts in 1 richting.

Hier vind je de ROUTES en TRACKS (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: weekend_sept_2021.gpx
Derde avondtoer 4 aug. 2021

We beginnen op de parkeerplaats van Thales en rijden via Delden, Zenderen, tussen Harberinkhoek en Albergen door, onder Tubbergen, rond Haarle en Reutum naar het "rust-punt". Het 2e deel is 22km binnendoor tot De Kapberg.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2021_3V2.gpx
LET OP: vrijdagochtend 30-07-2021 is de route aangepast omdat de Oelersteeg er grotendeels uit ligt (en de Zonnebergweg is terug in de route).Tweede avondtoer 21 juli 2021

Het mooie Twente heeft veel te bieden voor wie er oog voor heeft.
Deze route laat fraaie stukjes van Noordoost-Twente zien.
Misschien kunnen we in Vasse nog even kort een terrasje pakken?

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2021_2.gpxZomertoer 13 juni 2021

Een mooie tourrit door de Achterhoek. De route van circa 200km is opgesplitst in 3 delen.
De eerst stop is gepland bij restaurant "De Heeren van Dorth" in Bathmen. De lunchstop is gepland in Zelhem. Hier zitten aan de Markt 2 goede eetcafés. Aansluitend gaat de route terug richting het oosten om te eindigen in Haaksbergen.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: zomer_2021Eerste avondtoer 2 juni 2021

Een rondje door Noord-oost Twente. Gebaseerd op een oudere avondtoer, maar dan andersom en beetje aangepast, zodat het er weer totaal anders uitziet. De route begint en eindigt in Deurningen.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2021_1.gpxVoorjaarstoer 2021

De route gaat door de Achterhoek langs veel mooie slingerende weggetjes. Direct aan de route is er weinig horeca. Terrassen mogen pas na 12 uur open, dus het eerste terras aan de Bekeringsweg is dan nog gesloten.
Na ongeveer 80km komen we langs ijsboerderij de Olde Pietepol.
In het plaatsje Megchelen zit cafe-restaurant "Jan ter Voert".
En dan is er in Vorden, een toeristisch plaatsje, bij het centrale plein waar de route links omheen gaat rechtsaf: De Herberg.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: voorjaar_2021_v4.gpxPaastoer 2021

Deze rit is opgedeeld in vier delen van zo'n 50 km en in totaal bijna 200 km lang.
Al zijn er stops met koffie-of-zo-to-go, het is goed om zelf iets te eten en/of te drinken achter de hand te hebben.

Start bij Thales, einde bij een snackbar in Bornerbroek. Twee keer de pont over de IJssel, veel dijkjes. Denk aan je snelheid en lawaai op de dijkjes.

In de route zijn 4 stops met koffie-to-go opgenomen. De eerste stop is bij De Maathoeve in Heeten. De tweede stop bij 't Boothuis in Elburg. Bij mooi weer kan je zelfs een stoeltje huren. Daar is trouwens ook een openbaar toilet voor de deur. De derde stop is bij De Veldhoek, net buiten Heino. Ook afhaal. Alternatief is er wel iets een stukje verderop in Lemelerveld. Waarna we eindigen in Bornerbroek.
Het is altijd wel handig om zelf iets in de tanktas te hebben!

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: paastoer_2021.gpx
Routes 2020


Veluwe 2020

Begin Thales parkeerterrein, dan via Delden, Goor, Markelo, Holten. Dan binnendoor naar Wijhe en het pontje over de IJssel. Stukje dijk en bij Wapenveld de bossen in. Tijd voor een "picknick". Er is natuurlijk geen horeca open en het is nog te vroeg voor een snackbar. Dan blijven we een heel stuk in het groen, Nunspeet, Uddel. Daar zit op de kruising een snackbar. Via Kootwijk naar Harskamp (cafetaria Brobbel en "Favoriet").
Langs het Nationaal Park naar Schaarsbergen (Snackkiosk De Pitstop), langs vliegbasis Delen naar Hoenderloo (genoeg te snacken) naar Beekbergen. Vandaar via de "stoomtrein" in Lieren naar Klarenbeek (Snackbar De Klaarbeek), dan weer over de IJssel in Zutphen (Frituur de Haven) en Eefde (Cafetaria & Chinees Het Trefpunt) binnendoor naar Laren (Aris Frieterie) naar Markelo. Als de kroketten je dan nog niet uit de oren komen kan je daar nog een stop maken bij Cafetaria de Spieker.

De route is geschikt (en dus gelijk) voor TomTom en Garmin. Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: veluwe_2020.gpxNajaar 2020

De route gaat langs de Duitse grens via Hardenberg omhoog naar Drenthe, over goed begaande wegen, soms (met name in Drenthe) wel bestaand uit klinkers. Omdat in Drenthe over het algemeen een snelheidslimiet van 60km/u geldt, is dit van toepassing op ca. 70% van de toertocht. Een echte tocht dus om te genieten van de omgeving.
De eerste stop is na ca. 80km bij de Molenhoeve aan de Hoogenveensche Vaart, waarbij we met mooi weer heerlijk op het terras langs het water kunnen zitten.
We vervolgen dan onze weg door Drenthe, afwisselend bos en wijds open landschap. De tweede stop is in Zwartsluis bij de jachthaven, ook weer na ca. 80km, waar bij eetcafe "het Kraantje" de mogelijkheid bestaat van een kleine kaart van een lunch te genieten, de specialiteit (3 soorten "Viking") was erg lekker.

Let op: in het derde deel zijn enkele wegen door de week verboden voor doorgaand verkeer, waarschijnlijk om sluipverkeer tijdens de spits te voorkomen.

Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: najaar_2020.gpxWeekend Sauerland 2020


Hierbij de routes van het weekend Sauerland. Uitvalsbasis is hotel Hesborner Kukuck, in Hesborn.
 • Er zijn routes in diverse lengtes, voor elk wat wils.
 • Heen-en terug-route bevatten suggesties voor stops.
 • De route richting Hessen is afkomstig van de site Kurviger.de, aangepast aan het hotel. Korte en lange versie gemaakt. Deze route hebben we gereden op de dag dat het regende in het Sauerland en mooi weer was in Hessen. Mooie route.
 • In de routes zitten twee streckensperrungen die gelden op SaSO in 1 richting. Daar hebben we rekening mee gehouden. De actuele streckensperrungen kun je vinden op mintelonline.de


 • Hier vind je de track in een gpx-bestand: sauerland_2020.gpx  Derde avondtoer 5 aug. 2020 (80 km)


  Het is een route uit de ouwe doos, klein beetje aangepast aan deze tijd. Oorsprong is een avondroute uit juli 2006. Kleine weggetjes richting Buurse en Duitsland en via Haaksbergen weer terug, ongeveer 80km. Start is bij Thales, eind van de route is de biertuin van de Twentse Bierbrouwerij.
  Hier vind je de track in een gpx-bestand: avondtoer_2020_3.gpx  Tweede avondtoer 15 juli 2020 (85 km)


  Een rondje door Noord Oost Twente, begin en einde in Deurningen bij Pelle's.
  Hier vind je de track in een gpx-bestand: avondtoer_2020_2.gpx  Joop's toertocht 28 juni 2020 (240 km)

  Een herhaling van 2016, met hier en daar wat aanpassingen ivm wegopbrekingen en de nieuwe N18.
  De route gaat door de Graafschap, een klein stukje door Noordrijn-Westfalen, de Betuwe, de Veluwe, Salland en natuurlijk Twente.

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX
  29-06-2020: nieuwe verbeterde versie op de site gezet.  "Hoogtepunten van Salland" 14 juni 2020 (191/237 km)


  Mooie tourrit over de 'Bergen' in Salland. In Salland zijn maar liefst negen bergen te vinden. Al is dat misschien wel een groot woord voor de heuvels en glooiingen in het landschap, maar als plattelanders zijn we snel tevreden nietwaar?
  Deze route met vele bochten gaat over de Rijsserberg, Apenberg, Markeloseberg, Luttenberg, Lemelerberg, Eelerberg, Nijverdalseberg, Holterberg en Zuurberg met mooie vergezichten over bos, hei, akkerlanden en weilanden. Langs de route zitten diverse goede horeca gelegenheden.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: zomer_2020.gpx
  De routes in de file zijn gemaakt met kaartmateriaal 2019.2  Routes 2019


  Munsterland 26 okt. 2019 (180 km)


  Bekende stukjes Munsterland die we al tig keer gereden hebben, maar dit jaar nog niet. Na 80 km pauze in Billerbeck, dan 70 km naar Jugels Bruningsmuehle en vandaar weer richting huis.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: munsterland_20191026.gpx
  27-10-2019: achter Heek zat een stukje prive-weg dwars over een erf, dat is nu vervangen door de doorgaande weg naar Epe.  Najaarstoer 29 sept. 2019 (193 km)


  De toer is gebaseerd op de najaarstoer van 2009 met wat aanpassingen en gaat over een aantal kleine wegen, maar ook Bundesstrassen met mooie bochten. De lengte is 193 km en daarvan is het eerste deel ca. 91 km.
  De eerste stop is bij Gasthaus Schröer in Listrup, waarbij we "Kaffee mit Kuchen" kunnen nuttigen.
  Daarna vervolgen we onze weg met na ca. 57 km de 2e stop, de Felsenmühle, waarschijnlijk zal die dan, zeker bij mooi weer, voor het laatst dit seizoen groots open zijn, want veel Duitsers halen hun motor vanaf 1 Oktober uit de belasting. Daarna de laatste 45 km tot aan het eindpunt bij de "Bierbrouwerij" bij Thales.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: najaar_2019.gpx  Derde avondtoer 21 aug 2019 (66 km)


  Het eerste deel (44km) eindigt bij een "rust-punt", waar van alles te koop is o.a. ijs, koffie, thee, snoep, snacks en koekjes. Om het geheel compleet te maken: er is zelfs een WC. Er is geen bediening maar er ligt wel een geldkistje, dus kleingeld meenemen!

  We beginnen op de parkeerplaats van Thales en rijden via Delden, Zenderen, tussen Harberinkhoek en Albergen door, onder Tubbergen, rond Haarle en Reutum naar het "rust-punt". Het 2e deel is 22km binnendoor tot De Kapberg.
  De route is een herhaling van vorig jaar maar we vonden 'm zo leuk dat we deze nog een keer rijden :-))

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: avondtoer_2019_3.gpx
  Let op :bij Delden ligt een nieuwe rotonde, daar gaan we rechtsaf.  Rondje OS 2019

  De route gaat rondom Osnabrueck, vandaar de naam "rondje OS".
  De route start deze keer om 09.30 uur bij de Shell in De Lutte.
  De eerste koffiestop is bij de konditorei in Ankum. De lunch in Lienen. Eindpunt is de Felsenmuehle.
  Twee aanpassingen dit jaar. Eentje ivm het jaarlijkse Bergrennen in Borgloh. De andere aanpassing zit in het laatste deel, Steinfurt is vervangen door Borghorst, gewoon om te proberen.
  Het is ook mogelijk vanaf Tecklenburg-Ibbenburen de snelweg naar huis te pakken.

  Reken uit en thuis op ongeveer 300 km.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (2019): rondje_os_20190804.gpx  Tweede avondtoer 2019

  Deze toer (80 km) start en eindigt bij De Kapberg. Het gaat met een grote lus om Almelo heen richting omgeving Hellendoorn, wat tevens het verste punt is en komen dan via de Stroom Esch weer terug naar De Kapberg. Er zijn geen stops gepland, echter als je zin hebt in een ijsje, daar is de gelegenheid voor in Albergen (ijssalon als je het dorp weer uitrijdt)

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avondtoer_2019_2.gpx  Zomertoer 2019

  Vanaf Thales rijden we al snel Duitsland in bij Oldenkotte, om via overwegend landelijke wegen naar Sven's Biker Village te rijden, voor een stop met Kaffee und Kuchen.
  Daarna gaat de route door een prachtig natuurgebied, over soms hellende wegen, en vervolgens langs de Halterner Stausee. Dan gaat het kronkelend richting Billerbeck, waar we stoppen voor een drankje en hapje op het terras met zicht op de Dom. Tenslotte rijden we naar het eindpunt van de route, restaurant Seeblick, uitkijkend over de Dreiländersee.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: zomertoer_2019.gpx  Eerste avondtoer 2019

  De route (75 km) gaat over kleine weggetjes door Noord-Oost Twente. Na 50 km is er een stop bij de spa-boerderij in Nutter, waar ze zelfgemaakt ijs verkopen.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: avond_juni_2019.gpx  Joop's toer 2019

  De route begint op het plein in Deurningen en eindigt bij De Buren in Boekelo.
  In de route zitten veel mooie en slingerende wegen en weggetjes en natuurlijk een paar, niet al te lange, rechte verbindingswegen ertussen.
  Via het noorden van Twente gaan we naar Salland, om Rijssen heen tot vlak onder Ommen, zigzaggend richting de Sallandse Heuvelrug en erover natuurlijk. Via het Hof Van Twente (onderlangs Markelo en bovenlangs Goor) eindigen we in Boekelo.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: joop_2019.gpx  Voorjaar 2019

  Deze route begint bij de Wonderboot in Hengelo. De route gaat door ons prachtige Twente van Oost naar West en weer terug over kleine en minder kleine weggetjes met hier en daar verrassend leuke bochtjes en vergezichten.
  De eerste koffiestop is na zo'n 55 km al mogelijk in het altijd gezellige Vasse (bij Tante Sien), om vervolgens door te tuffen naar de Holterberg waar we, afhankelijk van de gemiddelde snelheid :-), kunnen lunchen of brunchen bij Woody's.
  Daarna gaat het weer verder richting de Kapberg.
  De totale lengte is ongeveer 165km.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: voorjaar_2019.gpx  Paastoer 2019

  De Paastoer heeft dit jaar een thema: Normaal. De route vertrekt vanaf de parkeerplaats van Thales en gaat naar het buitengebied van Haaksbergen langs de oefenruimte van de band. Kronkelend langs de Duitse grens, via IJzerlo, Achterheurne en Sinderen naar het normaalste cafe van de Achterhoek. We zijn dan zo'n anderhalf uur verder en het is tijd voor de koffie.
  De tweede helft gaat via het Normaal-monument, langs de oude en nieuwe IJssel, langs Lochem, Diepenheim (ijsje?) naar de Paasshow van Motoport in Hengelo.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: paastoer_2019.gpx  Lente 2019

  Omdat Pasen zo laat is dit jaar, een extra rondje op een mooie zondag in maart. Het is een rondje over landelijke wegen rondom Winterswijk. Veel bekende stukjes. Pauze bij het Karpermeer of bij het Rustpunt bij de boerderij, een paar honderd meter verderop. Er zijn sowieso veel "Rustpunten" langs deze route.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: lengte_2019.gpx

  Routes 2018

  Najaarstoer (najaar 2018)


  Het is een gevarieerde route met kleine wegen en wat 100km wegen.
  Bij de eerste stop, Batenvoss, zijn wij al eens geweest, ze zijn op zondag vanaf 11.00 uur geopend. We bellen vooraf even met hoeveel we komen zodat er voldoende Kaffee en Kuchen klaar staan. De tweede stop kunnen we bij Jedermann doen waar we vorig jaar stopten, maar je kunt het straatje verder in rijden, daar zit er een groot restaurant aan het meer met de fraaie naam: Solo's ewige Liebe. Ze zijn volgens navraag het hele jaar open.
  Het laatste deel voert ons dan weer richting thuis, het eindpunt is bij Café-Restaurant Pelle's in Deurningen. Voor diegenen die hun buikje nog niet rond hebben, is hier ruime keuze aan goed geserveerde warme happen of gewoon nog iets drinken.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: najaar2018.gpx  Routes najaarsweekend Oost-Harz


  Hier vind je de routes van het weekend in een gpx-bestand: najaarsweekend2018v5.GPX
  De heen- terugroute gaan via Teutoburgerwald en Weserbergland en zijn ongeveer 400km. De rondritten zijn 249 (eventueel in te korten) en 260 km lang. En voor de liefhebber is er nog een extra rondje van 70 km. De groep verbleef in hotel Wyndham Garden in het centrum van het historische stadje Quedlinburg.

  Een aantal leden zijn in twee dagen via het Sauerland naar de Harz gereden (255 + 275 km). Er werd overnacht in Hotel Hesborner Kuckuck in Hesborn. Hierbij de GPX met de routes: via_sauerland5.GPX  Derde avondtoer 1 aug juli 2018 (66 km)


  Het eerste deel (44km) eindigt bij een "rust-punt", waar van alles te koop is o.a. ijs, koffie, thee, snoep, snacks en koekjes. Om het geheel compleet te maken: er is zelfs een WC. Er is geen bediening maar er ligt wel een geldkistje, dus kleingeld meenemen!

  We beginnen op de parkeerplaats van Thales en rijden via Delden, Zenderen, tussen Harberinkhoek en Albergen door, onder Tubbergen, rond Haarle en Reutum naar het "rust-punt". Het 2e deel is 20km binnendoor tot De Kapberg.
  De route is een herhaling van vorig jaar maar we vonden 'm zo leuk dat we deze nog een keer rijden :-))

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX
  Let op :bij Delden ligt een nieuwe rotonde, daar gaan we rechtsaf.  Tweede avondtoer 4 juli 2018 (71 km)

  Een route van ca. 71 km die voert door het Dinkelland, met een beetje geluk kun je halverwege nog ooievaars zien staan in het weiland (is mij al 2 keer overkomen). Het zijn voor het merendeel klein landweggetjes, waarbij het natuurlijk oppassen blijft voor de landbouwvoertuigen, die bij het lange avondlicht nog actief zijn.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Zomertoer 2018 (240 km)

  Dit rondje is ook wle bekend onder de naam "Rondje OS". De eerste stop is bij de konditorei in Ankum. De tweede bij Waldwirtschaft Malepartus (Pellemeier is tegenwoordig niet meer 's middags open). Malepartus is een erg populaire plaats om te eten. Als alternatief is er het waypoint Restaurant Platzhirsch (naast Pellemeier).
  Ten slotte rijden we naar de Felsenmuehle. Het is ook goed mogelijk om het laatste deel over te slaan en vanaf Ibbenburen de snelweg naar huis te pakken.

  Van Isterberg tot de Felsenmuehle is de route 240 km. Uit en thuis kom je al snel op 300.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: zomertoer_2018.gpx  Eerste avondtoer 6 juni 2018 (75 km)

  De route van ongeveer 75km begint bij De Wonderboot en gaat via Weerselo, Rossum, Denekamp. Oud-Ootmarsum, om Tubbergen en via Borne naar De Kapberg. Dus we blijven lekker in Twente. Mocht je willen stoppen onderweg: gelegenheid genoeg

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Joop's toer 2018

  DEr wordt wel eens gezegd “beter goed gejat dan slecht bedacht” en dat geldt zeker voor motorroutes. Op de site "Four Seasons Motor Rides" staan een paar mooie routes, kennelijk bestemd voor ons, je kunt de naam afkorten tot: 4SMR. ?? Een van die routes heb ik genomen, licht aangepast en nagereden. Als het weer een beetje meezit is het een mooie route door een mooi gebied. Dat het gebied aantrekkingskracht heeft, is te zien aan de vele terrasjes. Er is een pauzeplaats halverwege gepland, het Pannenkoekenhuus Marle maar er zijn legio andere gelegenheden voor wie het zadel wil verwisselen voor een stoel.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: joop_2018.gpx  Voorjaar 2018

  Deze rit gaat over kleine wegen richting Deventer-Zwolle-Ommen. De eerste stop is op het plein in Olst bij het Bakhus. Met name het middeldeel van de route gaat door een gebied dat vaak net buiten onze toertochten valt. Een mooie omgeving met veel slingerwegen. De tweede stop is bij de Bootsman, ten oosten van Ommen. En vanaf daar ook weer binnendoor terug
  De route is niet echt lang qua kilometers, maar misschien wel qua tijd. Wie wil kan vanaf de tweede stop over de grote weg snel naar huis.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: voorjaar_2018.gpx  Paastoer 2018

  Ivm de halve marathon van Hengelo is het laatste deel van de route aangepast. We rijden vanaf Enschede via de grote weg terug naar Hengelo.

  De eerste route van 2018, daarom niet al te lang. Een beetje rustig cruisen over de binnenwegen van de Achterhoek en een klein stukje Duitsland. Koffie drinken doen we bij koffieboerderij Groot Nibbelink. Bij goed weer kunnen we buiten zitten op het terras met zelfbediening. Bij slecht weer zitten we binnen op de oude Daele. De route eindigt bij de paasshow van Motoport in Hengelo.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: paastoer_2018.gpx  Routes 2017

  Najaarstoer (najaar 2017)

  De route gaat over provinciale- en landwegen richting Billerbeck. Het eerste deel is ca. 70 km en de 1e stop is bij de 'Domm'. We vervolgen onze weg over soortgelijke wegen en hebben dan onze 2e stop bij Café Jedermann. Voor ons vertrek bij Thales brengen we ze op de hoogte van het aantal deelnemers, zodat de eieren vast gelegd kunnen worden voor de 'Strammer Max'. Dit 2e deel is ca. 65 km. Het 3e deel voert ons dan weer richting thuis, het eindpunt is keer bij Café-Restaurant Pelle's in Deurningen. Dit laatste deel is ca. 50 km. Voor diegenen die hun buikje nog niet rond hebben, is hier ruime keuze aan goed geserveerde warme happen of gewoon nog iets drinken.

  Hier vind je de ROUTE en TRACK (voor elk wat wils) in een gpx-bestand: najaar2017.GPX  Routes Sauerland (aug/sept. 2017)

  De routes die we gereden hebben in het najaarsweekend hebben we nu ook op de site gezet. Met hier en daar kleine aanpassingen, omdat we de ervaringen van het weekend erin verwerkt hebben.
  Hier vind je de routes en tracks in een gpx-bestand: GPX

  HEENROUTE: Koffie bij de bakker in Ludinghausen. Geluncht werd bij Franki's Hütte. Een leuke stek aan een mooie weg en mega-porties.

  RONDJE HOCHSAUERLAND: eerst koffie-stop in Medebach. Tussen Fredeburg en Grevenstein weinig horeca gezien, maar wel hele mooie landelijke weggetjes.

  RONDJE WESERBERG: een totaal andere omgeving. Veel weidser en wat relaxter rijden. De eerste stop was op de Köterberg. De tweede bij Villa Löwenherz (alleen patat en worst, wel geinig om een keer geweest te zijn).

  TERUGROUTE: de korte weg terug. Halverwege pauze bij bikertreff Pangel Anton, die alleen op zondag vanaf 11.00 uur open is. In het dorp zelf zat ook een bakker met terras.  Rondje OS (300 km)

  Deze hebben we - met wat variaties - al vaker gereden.

  Het is een lange maar vlot te rijden en mooie toertocht met bijpassende stops. De eerste stop is bij de konditorei in Ankum. De tweede bij Pellemeier (heet tegenwoordig anders). En tot slot Felsenmuhle. Maar het is ook goed mogelijk om het laatste deel over te slaan en vanaf Ibbenburen de snelweg naar huis te pakken.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Derde avondtoer 2 aug. 2017 (65 km)

  het eerste deel eindigt bij een "rust-punt", waar van alles te koop is o.a. ijs, koffie, thee, snoep en koekjes. Er is geen bediening maar er ligt wel een geldkistje, dus kleingeld meenemen.
  We beginnen op de parkeerplaats van Thales en rijden via Delden, Zenderen, tussen Harberinkhoek en Albergen door, onder Tubbergen, rond Haarle en Reutum naar het "rust-punt". Het 2e deel is 20km binnendoor tot de Kapberg

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Tweede avondtoer 5 juli 2017 (85 km)

  Deze route van bijna 85 km en ca. 1,5 uur heeft afwisselende wegen. Er zijn wel een flink aantal wegen van rechts die soms wat moeilijk te overzien zijn, maar waar wel regelmatig verkeer is. Dus: uitkijken.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Zomertoer 25 juni 2017 (222 km)

  De toertocht maakt een rondje ter hoogte van Hoogeveen en is met 222 km niet de kortste; toch zijn er maar 2 stops gepland nl. in Ommen en Ruinen. We kunnen nog een 3e stop maken voor een ijsje bij "Het Oude Station", dat station ligt in de route achter Dalfsen.
  De route gaat door Twente, Salland en Zuidwest-Drente.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX

  Let op, bij Hellendoorn is een splinternieuwe ringweg, nog onbekend in het kaartmateriaal.  Eerste avondtoer 7 juni 2017 (77 km)

  De route is 80 km lang en brengt ons over de mooiste weggetjes die het wonderschone Noordoost-Twente te bieden heeft. Snel zal het niet gaan, maar dat laat des te meer tijd om te genieten van uitzichten over het adembenemende coulissenlandschap en de bossen. Als het mooi weer is kunnen we vanaf het terras van het vliegveld de parachutes e.d. aanschouwen.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Joops toer 28 mei 2017 (185 km)

  Deze tocht is niet zo lang maar dat kunnen we compenseren door, zeker met mooi weer, wat langer te blijven zitten bij de geplande stops. ;-)

  De route gaat westwaarts door Salland en ook nog een klein stukje over de Veluwe. We gaan dus twee keer over de IJssel, een keer met de pont en een keer bij Deventer over de brug.
  De 1e stop, de koffiepauze, is gedacht bij de Holterberg. Voor de lunchpauze lijkt een terras aan de IJssel tegenover Olst-Wijhe een geschikte plek.


  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Voorjaarstoer 7 mei 2017 (235 km)

  De voorjaarstoertocht start vanaf de Thales parkeerplaats en gaat via de achterhoek richting de Halterner Stausee. Via Vreden rijden we weer terug naar Nederland en tenslotte eindigt de route weer bij Thales. Er zijn drie stops ingepland, t.w. bij Biker Treff Grill am Kloster in Burlo, bij Lakeside Inn aan de Halterner Stausee en bij het vliegveld Stadtlohn-Wenningfeld. Als het mooi weer is kunnen we vanaf het terras van het vliegveld de parachutes e.d. aanschouwen.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Paastoer 17 april 2017 (170 km)

  De paastoer gaat dit jaar door Twente en Salland en begint op de parkeerplaats van Thales. Een afwisselende toer met brede en smalle wegen. De route is een mix van een paar bestaande tochten aangevuld met behulp van OnRoute Benelux. De eerste stop is na zo'n 70 km in restaurant "de Bootsman" in Ommen. Na de pauze rijden we langs de Luttenbergring en komen we vlak langs de televisietoren van Markelo. Misschien kunnen we nog een ijsje eten in Diepenheim... om tenslotte te eindigen bij Manege De Kapberg.

  Hier vind je de track in een gpx-bestand: GPX  Routes 2016

  Derde avondtoer 3 augustus 2016 (91 km)

  Deze route start en eindigt bij "de Kapberg".
  De toer gaat over veelal landelijke weggetjes in Noord-Oost Twente, met een (iets sneller) uitstapje naar het Duitse grensgebied. Er is gelegenheid voor een ijsje bij ijs-café La Dolce Vita in Losser.

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Tweede avondtoer 6 juli 2016 (82 km)

  Deze route start bij "de WonderBOOT" en eindigt natuurlijk bij "de Kapberg". Via Weerselo en Ootmarsum gaat de rit richting Lage waar we kriskras door het landschap bij Getelo gaan, weer Nederland inrijden en eindigen, via Weerselo en Borne, bij "de Kapberg".

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Zomertoer 26 juni 2016 (150 km)

  De zomertoertocht van dit jaar is een tocht die vooral door Twente gaat, maar ook een paar keer over de grens. De toer begint bij de Wonderboot en eindigt bij Thales. Er zijn pauzes bij Florilympha (bij de Lutte) en Bi'j de Watermölle (bij Haaksbergen).

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Eerste avondtoer 1 juni 2016 (91 km)

  De eerste avondtoer gaat richting Ahaus over voornamelijk kleine weggetjes. De toer begint bij Thales en eindigt bij de Kapberg.

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Joop's toertocht 22 mei 2016 (240 km)

  De route gaat door de Graafschap, een klein stukje door Noordrijn-Westfalen, de Betuwe, de Veluwe, Salland en natuurlijk Twente.
  De 1e stop, de koffiepauze, is gedacht in Terborg. Voor de lunchpauze lijkt Wolfheze een geschikte plek. Als het daar te druk is, zijn resp. 3 en 8 km verder langs de route een "Van der Valk" en "Pannekoekhuis Den Strooper". Mocht er behoefte aan zijn dan is een 3e stop mogelijk in Vorden

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Voorjaarstoer 19 april 2016 (200+ km)

  Een beetje anders dan anders. De SMR voorjaarsroute start in de voortuin van Johan en eindigt in Bergentheim. Het is een snelle route hoofdzakelijk door Drenthe en zelfs een stukje Groningen. De tocht brengt ons via het waterrijke oostelijk deel van Drenthe tot iets boven Stadskanaal, om ons via het bosrijke gedeelte van Drenthe terug te voeren naar Twente. We komen door stadjes en dorpjes die er zo anders uitzien dan wij in Twente gewend zijn.
  De route is 200 km plus nog wat kilometers voor het aanrijden.

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Paastoer 28 maart 2016 (160 km)

  De eerste rit van het jaar, daarom niet al te lang. De route gaat over kleine wegen door Twente en Salland, langs de smeulende resten van de paasvuren. De route is ongeveer 2 keer 80 km. Pauzeren doen we bij het Bakhus in Olst (links cafetaria, rechts lunchroom). De tocht eindigt bij 'de Buren' in Boekelo.

  Hier vind je de route en track als gpx-bestand: GPX  Routes 2015


  Najaarstoer 27 september 2015 (240 km)

  De toer begint bij de Wonderboot schuin tegenover Frans op den Bult en eindigt bij Thales.
  Er zijn twee tussenstops, netjes verdeeld over de lengte van de toer. De eerste stop is op de Domplatz in Billerbeck en de tweede bij Landgasthaus Egbering in Darup.
  De lengte van de toer is ongeveer 240 km en gaat over Bundestrassen en landwegen.

  Vanwege het oogsten van de mais moet er rekening gehouden worden met vervuilde wegen.

  Hier vind je de route als gpx-bestand: GPX NT2016.1  Derde avondtoer 5 augustus 2015 (75 km)

  De route gaat door het mooie Twente.

  De route is gemaakt met kaart-versie 2016.1. In ouder kaartmateriaal kloppen een paar wegen niet meer, daarom zijn 2 extra waypoints in de route geplaatst:
 • na Hertme waypoint geplaatst 150 meter links af en 1e rechts bij restaurant Jachtlust (oudere kaarten nog niet aangepast)
 • 2 km verder aan eind Piepersveldweg weer een Waypoint geplaatst. Hier linksaf en deze weg (=BornseBeeklaan)volgen tot je weer op de route zit. Ook hier dus een stuk kaart wat nog niet is aangepast in de versie NT2014.5

  Hier vind je de route als gpx-bestand: GPX NT2016.1
  In het bestand zit een route en een track (2016.1).

  03-08-2015: ivm een loopevenement in Tilligte is de route aangepast.  Tweede avondtoer 15 juli 2015 (81 km)

  De route gaat door NO-Twente.
  Hier vind je de route als gpx-bestand: GPX NT2014.4
  In het bestand zit een route (2014.4).  Eerste avondtoer 17 juni 2015 (85 km)

  De route gaat richting de Sallandse Heuvelrug. Maar niet alleen daar is het mooi, ook vlakbij Hengelo en Borne liggen genoeg leuke weggetjes.

  Hier vind je de route als gpx-bestand: GPX NTU2016.1
  In het bestand zit een route (2016.1) en een track.
  Opmerking: de route is 16 juni nog iets aangepast, omdat je in Borne niet meer via de Grotestraat kunt.  Pinkstertoer 25 mei 2015 (224 km)

  Anders dan gebruikelijk zijn er geen vaste stops gepland maar er zijn genoeg terrasjes onderweg dus dat moet geen probleem zijn.
  De geplande route gaat grotendeels door Drente en soms lijkt het of je door een openluchtmuseum rijdt met veel fraaie dorpskernen. Er komen veel toeristen op af en dat heeft als voordeel: veel terrasjes. Maar de route is wat langer met veel 30 en 60 km zones dus heel lang terraszitten is er niet bij. Een mogelijkheid om de route te bekorten is voor Wierden op de Hexelseweg te kiezen voor de snelste weg naar Thales/thuis via de A35.

  Hier vind je de route als gpx-bestand: GPX NT2015.4
  Wel even herberekenen naar je eigen kaartmateriaal.  Voorjaarstoer 3 mei 2015 (160+ km)

  Omdat de uitzetter zelf in de lappenmand zit, hebben we gekozen voor een oude route. De keuze is gevallen op de paastoer van vorig jaar, omdat het toen slecht weer was en de route een herkansing verdient, maar dan wel iets aangepast.
  Ten zuiden van Rekken steken we de grens over. Via wat minder bekende wegen komen we na 75km bij de nieuwe Bikertreff "Uli's treff". Het is een Imbiss. Bij ons laatste bezoek hadden ze ook Kuchen. Deze nieuwe treff moet nog een beetje bekend worden, maar dat lijkt dit jaar wel op gang te komen. Daarna vervolgen we de route over allerlei fraaie wegen in het Munsterland. Na 80km komen we aan bij de ons wel bekende Felsenmühle. Vanaf de molen kan ieder zijn eigen weg vervolgen naar huis of nog een extra lusje rijden.

  Hier vind je de route als gpx-bestand: GPX NT2015.4
  Wel even herberekenen naar je eigen kaartmateriaal.  Paastoer maandag 6 april 2015 (150 km)

  Onze eerste toertocht van het jaar en daarom niet al te lang, zodat we weer even kunnen wennen. De route leidt ons door de fraaie landschappen van de Achterhoek, richting Groenlo, Varsseveld en Halle, waarna we teruggaan via Barchem en Markelo. De pauze is na 80 km in het dorp Halle bij Eterij de Woage. Links zit de gelijknamige cafetaria, rechts het eetcafe. Eindpunt is De Zegger.

  Opmerking bij de gps/gpx-file: de rotonde in Isidorushoeve zit niet goed in het kaartmateriaal. We moeten er rechtsaf en direct weer links.

  Hier vind je de route als Garmin GPS NT2015.4 en GPX NT2015.4.

  En, met dank aan Joop, de basecampversie met zachte en harde punten  Routes 2014


  Najaarstoer zondag 28 september 2014 (185 km)

  Deze najaarstoer gaat door het noordelijk stukje van het Münsterland en begint bij de Wonderboot (schuin tegenover Frans op den Bult). Het is een tocht met Bundes/Landesstrassen afgewisseld met wat kleinere landweggetjes. De tocht is in zijn geheel 184 km lang en eindigt bij de Zegger. Er zijn 2 pauze plekken, de eerste is bij "Landgasthof Elberger Schlipse". Dit Gasthof ligt vlak langs de "Wasserfall" van de Ems. De tweede stop is bij de Felsenmühle bij de meesten wel bekend. Vanaf daar gaat de route verder met als eindpunt "de Zegger".
  Omdat de mais-oogst vroeg is begonnen, moet er rekening gehouden worden met vervuilde en daarmee kans op gladde weggedeeltes.

  Hier vind je de route als gpx-bestand:
  NT2015.10
  Wel even herberekenen naar je eigen kaartmateriaal.  Avondtoer woensdag 6 augustus 2014 (85 km)

  De route ligt in een deel van Twente/Achterhoek waar we niet veel rijden. De toer begint met een snel gedeelte richting Goor. Daarna gaan we binnendoor naar Markelo, Diepenheim en Haaksbergen.

  Hier vind je de route als gpx-bestanden:
  allereerst Garmin GPS GDB-3 NT2014.4
  en de Garmin GPS GDB-3 NT2014.4 UNFLAGGED voor de zumo's.  Avondtoer woensdag 2 juli 2014 (72 km)

  De route gaat rondom Haaksbergen/Neede.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2014.4  Zomertoer zondag 22 juni 2014 (200 km)

  Deze toertocht brengt ons via de Sallandse Heuvelrug naar de IJssel. In Wijhe steken we de rivier over met een veerpont, waarna we door een mooi stukje van de Noord-Veluwe rijden. Daarna gaat de route tot aan Deventer langs de IJssel naar het zuiden. De eerste koffie stop is gepland bij 't Losse Hoes op de Holterberg. Bij de Tapperij Bijsterbosch is het tijd voor de lunch. De Theetuin Haarbroekse Vijvertuin is een leuke bezienswaardigheid en geschikt als eventuele derde stop.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2014.4  Avondtoer woensdag 18 juni 2014 (90 km)

  De route begint en eindigt in Boekelo en gaat van daaruit in westelijke richting, rondom de Hof van Twente.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2014.4 en Garmin GPS GPX-3 NT2014.4.  Voorjaarstoer zondag 19 mei 2014 (215 km)

  De rit gaat over veel kleinere wegen met af en toe wat rechte en snellere stukken. Wij gaan via Vasse de grens over en maken een ruime bocht om Rheine. Bij De Lutte komen we Nederland weer binnen en pakken nog een stukje van het Lutterzand mee.
  De eerste stop is bij Restaurant Kösters, Ostende 5 in Georgsdorf (). De tweede stop is bij Rosken.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2014.4 en Garmin GPS GPX-3 NT2014.4.  Paastoer maandag 21 april 2014 (165 km)

  De eerste toertocht van dit jaar gaat via de Achterhoek naar Duitsland. Het is een gevarieerde route met zowel doorgaande als kleine wegen.
  Vanaf Stadtlohn rijgen de mooie toerwegen zich aaneen.

  De route is gebaseerd op een oude toer uit de tijd dat Route67 nog bestond. Ten zuiden van Gescher zit tegenwoordig een nieuwe Bikertreff (cafetaria). Ze zijn zondags alleen open met mooi weer. Wij gokken uiteraard op mooi weer. En als ze onverhoopt toch dicht zitten, is cafe Extrablatt aan het marktplein in Coesfeld een goed alternatief (waypoint in de gps-file).

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2014.4 en Garmin GPS GPX-3 NT2014.4.  Routes 2013


  Najaarstoer 29 september 2013

  De Najaarstoertocht gaat door de Achterhoek en het Munsterland en is ca. 225 km lang. De eerste pauze is na ca. 90 km bij Svens Biker Village (Marbecker Strasse 80 in 46325 Borken).
  De lunchpauze is bij de Domm in Billerbeck.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2014.20 en Garmin GPX GDB-3 NT2014.20  Derde avondtoer 7 aug. 2013

  De route ligt in een deel van Twente/Achterhoek waar we niet veel rijden. De toer begint met een snel gedeelte richting Goor. Daarna gaan we binnendoor naar Markelo, Diepenheim en Haaksbergen. Na 70 kilometer zijn we dan terug bij het clubhuis. Daar is ook de start.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.41 en Garmin GPX GDB-3 NT2013.41  Tweede avondtoer 3 juli 2013

  De route gaat door Twente en ver van huis zijn we nooit. Desondanks ben ik bij het uitzetten op locaties geweest die ik nog niet kende, aldus Bert. Vanaf de PV gaat de route via Delden en Borne naar Ootmarsum. Vervolgens verder langs de Sterrewacht en via De Lutte naar Lonneker en via Enschede terug naar de PV.
  Een stop is niet voorzien maar er is gelegenheid genoeg.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.41 en Garmin GPX GDB-3 NT2013.41  Zomertoer zondag 23 juni 2013

  De route gaat rondom Osnabrück, vandaar de benaming "Rondje OS". In tegenstelling tot vorig jaar, gaan we deze keer binnendoor terug van Tecklenburg naar Ochtrup. Verder is de parkeerplaats Munsterblick eruit gehaald. En er is een klein ommetje toegevoegd, je waant je daar heel even in het Sauerland.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.4 en als Garmin GPS GPX-3 NT2013.4.  Eerste avondtoer 5 juni 2013

  De eerste avondtoertocht gaat richting Noord-Oost Twente. De wegen gaan door mooi bosgebied en over kronkelende boerenweggetjes. De bebouwde kom wordt zo veel mogelijk vermeden.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.41
  En hier de unflagged versie voor de ZUMO: als Garmin GPS GDB-3 NT2013.41 unflagged  Pinkstertoer maandag 20 mei 2013

  De Pinkstertoertocht gaat deze keer door de Achterhoek en het Munsterland.
  De eerste pauze is na ca. 68 km. De lunchpauze zou bij de Bikersfarm zijn, maar gelukkig wisten een paar alerte clubleden dat de Bikersfarm sinds kort gesloten is. De lunchpauze zal nu bij de Domm in Billerbeck zijn.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GPX-3 NT2013.4.  Voorjaarstoer zondag 21 april 2013

  Het thema van deze rit is de Overijsselse Heuvelrug. We proberen in deze rit zoveel mogelijk "bergjes" aan elkaar te knopen: Rijsserberg - Archemerberg - Lemelerberg - Hellendoornseberg - Luttenberg - Holterberg - Beuseberg - Markelose berg - Herikerberg en de Apeberg
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.4.  Paastoer maandag 1 april 2013

  LET OP : In de omgeving van Aalten ligt een nieuwe weg die niet bekend is in versies voor 2013.1. Zie waypoint. In de nieuwere versies is de weg wel goed aangegeven.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.4.  Routes 2012


  Najaarstoer 23 sept. 2012

  De toertocht is ruim 215 km lang en gaat over goed geasfalteerde wegen met een goede afwisseling van bochten en rechte stukken. De eerste stop, na ongeveer 70 km is bij Riesenbeck, Hof Gehring. Men heeft hier diverse "Torten" op het programma staan. De tweede stop is bij Landhotel Waldschloesschen. Bij beide stops is er een buitenterras. De rit eindigt bij het PV-Home.
  Hier vind je de normale versie van de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1
  En hier de unflagged versie voor de ZUMO: als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1 unflagged  herkansing Zomertoer 12 aug. 2012

  De route gaat naar het Teutoburgerwald. De eerste stop is bij de bakker in Ankum, de tweede bij Pellemeier in Lienen. Net achter Tecklenburg eventueel nog even een korte stop op parkeerplaats "Munsterblick". Daarna gaat het richting de snelweg.
  Het is een route die we al vaker hebben gereden, maar nu met enkele aanpassingen. Allereerst in Ankum, waar het centrum opgebroken is. Vervolgens bij de Alfsee, omdat het beter uitkomt. En op het eind van de route, waar een weg al ruim een jaar afgesloten is. Tot slot gaat de route via de snelweg terug, i.p.v. helemaal binnendoor.
  Hier vind je de normale versie van de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1
  En hier de unflagged versie voor de ZUMO: als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1 unflagged  Derde avondtoer 1 aug. 2012

  De route loopt van het PV- home naar Haaksbergen, dan naar Buurse en naar Ottenstein en Ammeloe. Via Rekken de grens over en langs Eibergen weer terug. Soms over rustige weggetjes, soms lekker doorrijden.

  LET OP, er staan twee versies op de site:
  - Hier vind je de normale versie van de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1
  - En hier de unflagged versie voor de ZUMO: als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1 unflagged

  De unflagged versie heeft geen via-punten, maar alleen een begin- en eindpunt. Een unflagged variant kun je om die reden dan ook niet herbereken, want dat levert een zeer korte route op van beginpunt naar eindpunt.  Tweede avondtoer 4 juli 2012

  De tocht gaat uitsluitend over kleine binnendoor weggetjes. Een stop is niet voorzien maar er is gelegenheid genoeg. We blijven in Nederland.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1  Eerste avondtoer 6 juni 2012

  De eerste avondtoertocht gaat richting Noord-Oost Twente. De wegen gaan door mooi bosgebied en over kronkelende boerenweggetjes. De bebouwde kom wordt zo veel mogelijk vermeden.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1  Pinkstermaandag 28 mei 2012

  De route loopt eerst naar het noorden via Vasse naar Neuenhaus en Hoogstede. Daarna buigen we af naar het oosten richting Twist en Meppen. Vervolgens zakken we de rivier de Ems af naar onze eerste stop, de Bikers Bar in Wietmarchen/Lingen. BMW en Triumph liefhebbers kunnen hier hun ogen uitkijken. Vervolgens rijden we in oostelijk richting met een boog naar het zuiden om Rheine heen zodat we via Neuenhaus bij onze tweede stop aankomen, de uitspanning aan de Haddorfer See. Vandaar is het nog maar een klein stukje om via Ohne, Bad Bentheim aan te komen bij ons eindpunt in De Lutte.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2013.1  Voorjaartoer zondag 29 april 2012

  De tocht van iets meer dan 200 km gaat door de Achterhoek, Münsterland en dan richting Ochtrup. In de Achterhoek gaan we bij Dinxperlo over de grens naar de eerste stop: Daddy's Bikertreff bij Isselburg. Van daar gaat de tweede etappe naar de Bikertreff Drüger Pütt bij Haltern. De laatste stop is bij de bekende Felsenmühle. Bij alle drie de stops is het goed mogelijk wat te eten en/of te drinken.

  update 26-04-2012: de versie bleek deels 2012.3 te zijn. Vandaag nieuwe gdb-file geplaatst.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.4.
  of als gpx voor de niet-garmin rijders Garmin GPX.  Paastoer maandag 9 april 2012

  Deze versie is in het water fevallen. Kijk bij 1 april 2013 voor de herkansing!  Routes 2011


  Najaarsweekend SMR Sauerland 2011

  Omdat we dit jaar alle routes voor het najaarsweekend zelf gemaakt hebben, zijn we als club vrij om ze op het internet te plaatsen.
  Hieronder de Garmin-routes:
  Route van Hengelo naar het hotel
  Rondrit door het Siegerland (zonder de hobbelweg)
  Rondrit rond het Eggegebirge
  Route van hotel naar Hengelo
  En het bijbehorende reisgidsje.

  Opmerking 1:
  Op de terugroute zit een stukje dat in de weekenden verboden is voor motoren. Wij gingen op maandag terug. Probleem op maandag is het vinden van geschikte koffiestops. In de route/boekje worden suggesties gedaan.
  Opmerking 2:
  Uitvalsbasis was Landhaus Schulte in Bominghausen, nabij Kirchhundem. Een prima hotel. Wel een beetje afgelegen. Met een groep maakt dat niet uit, maar met z'n tweetjes mogelijk wel. Voor andere opties kijk op de site van Gerard en Louise.  Najaarstoer 25 september 2011

  In principe dezelfde toer als met Pinksteren. Omdat er toen weinig deelnemers waren, gaat de rit in het najaar nog een keer in de herkansing, met iets andere eerste pauze.
  De lengte is 200 km. De route gaat over snelle kronkelende wegen richting de Halterner Stausee. Na ongeveer 80 km is er een koffiestop gepland bij Eichenhof in Klein Reken. De tweede stop is gepland bij de Dom in Billerbeck. Hier zijn meerdere restaurants te vinden waar de lunch genuttigd kan worden.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.2.  Derde Avondtoer 3 aug 2011

  Een rondrit van 72 km door ZW-Twente en Gelderland.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.1.  Tweede Avondtoer 6 juli 2011

  Een rondrit van 75 km door ZW-Twente en Duitsland.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.1.  Zomertoer 26 juni 2011

  Deze tocht van Chera Bekker en Cris Zwolschen gaat grotendeels door Duitsland. Het noordoostelijke deel van de route loopt vanaf de kinderopvang schuin tegenover Frans op den Bult binnendoor via Reutum en Vasse naar Neuenhaus, Hoogstede, Wietmarschen (eerste stop Café Turm), onder Lingen langs, richting Rheine, binnendoor naar Salzbergen, langs voormalig Café Cross met de tweede stop even verderop bij de Haddorfer See. Daarna richting Steinfurt. Vanaf Steinfurt richting Metelen, Ochtrup en Fehlsenmühle (derde stop). Tot slot vanaf de Fehlsenmühle binnendoor via Epe, onder Enschede langs. Via Boekelo eindigen we dan op de Diamantstraat.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.1.  Eerste Avondtoer 15 juni 2011

  Een rondrit door NO-Twente, over kleine landelijke wegen, waarbij de bebouwde kom zoveel mogelijk wordt vermeden.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.1.  Voorjaarstoertocht 15 mei 2011

  In de route zijn twee stops gepland.
  De eerste pauze is in Billerbeck (in de route aangegeven als PAUZE1). In Billerbeck is geen specifieke horeca-gelegenheid uitgezocht, aan de markt zijn diverse mogelijkheden.
  De tweede pauze is in Eggerode.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.10.  Pinkstertoer 13 juni 2011

  De afstand is ruim 200 km en de route gaat over snelle kronkelende wegen richting de Halterner Stausee. Na ongeveer 80 km is er een koffiestop gepland bij Haus Nordenhof in Dorsten-Lembeck (Deze zou tweede Pinksterdag open zijn. Zo niet dan zijn er een stukje verder op, in Klein Reken, ook vele andere cafés te vinden). De tweede stop is gepland bij de Dom in Billerbeck. Hier zijn meerdere restaurants te vinden waar de lunch genuttigd kan worden.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2012.1.  Paastoer maandag 25 april 2011

  Een rondje in het Münsterland. Deels bekende wegen, maar toch weer een nieuwe rit. Ongeveer 25% gaat over landweggetjes en 75% over vlot te rijden wegen. Met veel vergezichten. Kortom, er zit van alles wat in. Eerst gaan we oostwaarts, parallel aan de snelweg A1. Achter Bentheim buigen we dan af naar het zuiden. De eerste stop is een terras in het centrum van Altenberg. Vanuit Altenberg gaan we via landelijke wegen verder zuidwaarts naar Ludinghausen. Daar pakken we weer de doorgaande wegen op, om uit te komen bij de bekende treff Bikersfarm. Vandaar is het nog 65 km. naar de Felsenmühle onder Ochtrup.

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT2011.3.
  Een alternatieve (iets langere) variant kun je vinden op de site van Gerard en Louise: http://members.home.nl/motor/routes/treffentoer.htm  Routes 2010


  Najaarstoertocht zondag 26 september 2010

  De lengte van de toertocht is ca. 200 km en gaat door het Emsland in Duitsland. Er zijn 2 stops gepland. De 2e stop is bij een Bikertreff: "Café Cross". Bij deze Bikertreff hebben ze een ruim gesorteerde "Speisekarte".

  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT.  Avondtoer 4 aug.2010

  De derde avondtoer van 2010 gaat door zuid Twente. De lengte is ongeveer 90 km.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT.  Avondtoer 7 juli 2010

  De tweede avondtoer van 2010 gaat door noord-oost Twente. De lengte is ongeveer 93 km.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT.  Zomertoer 27 juni 2010

  De zomertoertocht gaat dit jaar door Twente, Salland en een klein stukje Drente. De totale lengte van de route is ongeveer 200km, een afwisselende toer met brede en smalle wegen.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT.


  Avondtoer 2 juni 2010

  De eerste avondtoer van 2010 gaat door zuid-oost Twente. De lengte is ongeveer 70 km.
  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT.  Voorjaarstoer 2 mei 2010

  De voorjaarstoertocht gaat dit jaar door Twente en Salland. De totale lengte van de route is ongeveer 200km, een afwisselende toer met brede en smalle wegen. De route is een mix van een paar bestaande tochten aangevuld met behulp van OnRoute Benelux.

  De eerste stop is na 72 km in restaurant "de Bootsman" in Ommen. Hier kunnen we wat eten. Na Wesepe (±60 km na de eerste stop) is de tweede stop op de boederië. Een Pleisterplaats. Hier is thee, koffie, koek en misschien een ijsje te koop.


  Hier vind je de route als Garmin GPS GDB-3 NT en Garmin GPS GDB-3 Versie 9.


  LET OP: In het 2e stuk, vlak voor Wesepe, loopt de weg even iets anders dan het kaartmateriaal aangeeft.
  Voor Wesepe gaat de route rechtdoor (kruist N348 Raalte-Deventer), maar de weg niet! (kaartmateriaal is nog niet aangepast) Ga hier links (Waypoint "hierheen" zie plaatje) en bij de rotonde rechtdoor. In Wesepe kun je de route weer oppakken.  Paastoer maandag 5 april 2010

  De route loopt door de Achterhoek en vooral door het Duitse grensgebied. De wegen en het landschap zijn zeer afwisselend. De koffiepauze is bij Gasthaus Rappers en de lunchpauze bij "Berenschot's Watermolen" onder Winterswijk. Als het goed weer is, -en daar gaan we natuurlijk van uit-, dan kun je er prima buiten zitten aan de rand van de Slinge.

  De route bestaat uit 3 delen (cq 3 routes): Het Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-3 file) bevat de route.  Routes 2009


  Najaarstoertocht zondag 27 september 2009

  De toer is afgeleid van toer 9 uit het boekje "In Deutschland unterwegs: Münsterland" en heet "Im Grenzgebied". Het is een toer van 190 km en gaat, zoals de naam al aangeeft, ter hoogte van Gronau langs de grens naar het zuiden over hoofdzakelijk landwegen. Na de stop (na 83 km) bij Landhotel Hermann bij Legden, wordt de route eerst vervolgd over enkele Bundesstrassen, waarna we ter hoogte van Winterswijk opnieuw via landwegen door de Achterhoek weer naar het noorden gaan.

  Het Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-3 file) bevat de route.  Avondtoertocht woensdag 5 augustus 2009

  De tocht heeft een lengte van ongeveer 90 kilometer en voert ons door Zuid-Oost Twente en een klein stukje Duitsland. Route is afwissend; van vlotte doorgaande wegen tot aan stapvoets rijden waarbij je kunt genieten van de Twentse landschappen.

  Het Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-3 file) bevat de route.  Avondtoertocht woensdag 1 juli 2009

  Een route door het gebied ten noord-oosten van Hengelo. Het verste punt is de Kuiperberg bij Ootmarsum. Bij mooi helder weer kijk je vanaf daar tot ver in Duitsland. De lengte is ongeveer 80 km.

  Het Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-3 file) bevat de route.  Zomertoertocht woensdag 21 juni 2009

  De zomertoertocht gaat dit jaar richting Bulderner See. De totale lengte van de route is ongeveer 180 km, waarvan veel kilometers over kleine binnenweggetjes maar, vooral op de terugweg, ook veel kilometers over doorgaande wegen. We pauzeren na ± 90 km bij een bekend adres: de “Bikers Farm”.
  De route is echt een zondagsroute, want de “Bikers Farm” is sinds kort op zondag alleen van de kant van de K13 te benaderen en op zaterdag alleen vanaf de K18 (Buldern).

  Het Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-3 file) bevat de route.  Avondtoertocht woensdag 4 juni 2009

  Vanaf 't PV-home gaan we richting Haaksbergen, dan bij Rekken de paal over. Lekker een beetje gassen in de Pruis. Bij Zwillbrock Nederland weer in. Om Eibergen heen en via Rietmolen weer naar 't PV-home. De lengte is 74 km.

  Het Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-2 file) bevat de route berekend voor de volgende kaarmateriaal versies: CN9, CN2009.1NT en CN2010NT.  Voorjaarstoertocht zondag 10 mei 2009

  De voorjaarstoertocht gaat dit jaar door Twente, Salland en zuidwest Drente. De totale lengte van de route is ongeveer 250km, waarvan veel kilometers over kleine binnenweggetjes, en in Drente over enkele klassieke klinkerweggetjes.
  De start is om 10.00 uur bij het PV-Home. We pauzeren na ± 100 km bij restaurant Boschzicht, en daarna nog een keer in Dalfsen vlakbij de brug over de Vecht.

  De route is beschikbaar als Garmin GPS bestand (Mapsource GDB-2 file, Mapsource 6.15.4, CN9NT en CN2009NT/CN2009.1NT).  Paastoer 2009

  De tocht is uitgezet langs de mooiste plekjes in Twente, gecombineerd met een flink portie bochtig asfalt. Daarbij hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk de grote wegen te vermijden en de rust van de kleinere wegen op te zoeken. Mooie uitzichten, leuke doorkijkjes en vooral verrassende wendingen.
  De lengte is ongeveer 150 kilometer. De route is beschikbaar als Garmin GPS route voor CN 2009.1 NT (Mapsource GDB-2 file, Mapsource 6.15.4, CN2009.1NT).
  Deze versie werkt (blijkbaar) ook goed voor CN2009NT. Voor degenen met ander kaartmateriaal zal een herberekening nodig zijn.
  Voor het herberekenen met kaartmateriaal ouder dan 2009 zal een probleempje optreden, omdat in het oudere kaartmateriaal de Euregioweg bij Glanerbrug nog niet volledig bekend is. Het effect is hieronder te zien: het eerste plaatje is de route met 2009-kaartmateriaal, terwijl het tweede plaatje de herberekende route met 2008-kaartmateriaal weergeeft. Je moet kiezen tussen een aantal stukjes directe route (tussen de vlaggetjes) of de situatie onthouden en ter plekke de route-aanwijzingen even negeren en gewoon de Euregioweg volgen.


  Routes 2008


  Najaarstoertocht 28 september 2008 2008

  De tocht heeft een lengte van 195 kilometer en voert door het Munsterland. Er zijn twee stops gepland: eentje voor koffie en een voor de lunch.
  Denk aan paspoort en groene kaart!

  De route is beschikbaar als GPS route (Mapsource GDB-3 file, gemaakt met City Navigator 2008 NT).  Avondtoer 6 aug. 2008

  De tocht heeft een lengte van ongeveer 65 kilometer, een leuk kort ritje dus. We gaan ook nog een stukje over de grens, want er is een korte stop gepland bij "de Hahrmühle" aan de Besslinghook.

  De route is beschikbaar als GPS route (Mapsource GDB file) en als word-document.  Zomertoer 29 juni 2008

  De route is beschikbaar als GPS route (Mapsource GDB file).
  De papieren versie is eventueel op de ochtend zelf beschikbaar.  Avondtoer 2 juli 2008

  Een route door het gebied ten noord-oosten van Hengelo. Het verste punt is de Kuiperberg bij Ootmarsum. Bij mooi helder weer kijk je vanaf daar tot ver in Duitsland.

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN2008 (Mapsource GDB file).
  Er is geen papieren versie.  Pinkstertoer 2008

  De tocht gaat door ons mooie Twenteland en begint bij Bistro 't Bultje op de parkeerplaats aan de Vliegveldstraat, tegenover Frans Op Den Bult. Deze keer linksom, via Ootmarsum naar Sibculo ...ja…..ook daar moooie weggetjes :-) Een kleine stop op de boer voor een drankje en in Vilsteren een grote stop voor een eventuele warme hap. Via Lemele en Notter komen we terug bij ons clubhuis.

  10-05-2008 LET OP: ROUTE IS AANGEPAST IVM COUNTRY FAIR OP HAVEZATHE EVERLO.

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9 en CN9NT (Mapsource GDB file, Mapsource 6.13.7).
  Er is geen papieren versie.  Voorjaarstoer 2008

  Thema van deze toertocht is de Midden-IJssel. De Midden-IJssel loopt van het Twentekanaal bij Zutphen tot Fortmond bij Olst-Wijhe. Het begin van de route loopt enigzins parallel aan de snelweg naar Holten. Vanaf daar gaan we binnendoor naar Olst-Wijhe, waar we met een pontje de IJssel oversteken. De weg over de dijk naar Deventer mag uiteraard niet ontbreken in deze toer. In Deventer rijden we langs de Bolwerksmolen en proberen zoveel mogelijk de IJssel te volgen over kleine wegen. Bij Zutphen gaan we terug de IJssel over, om uiteindelijk via allerlei landelijke wegen weer te eindigen bij het PV-home. Er zijn twee stops gepland. De eerste bij een pannenkoekenhuis (ze hebben meer dan alleen pannenkoeken) en de tweede bij een bijzondere theetuin.

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9NT (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9NT) en als Excel-file.  Routes 2007


  Najaarstoer 2007

  De tocht gaat door Noord-Münsterland en begint bij Bistro 't Bultje op de parkeerplaats aan de Vliegveldstraat tegenover Frans Op Den Bult. Van daaruit rijden we Duitsland in. Na 90 km lunchen we in Elte bij "Landgasthaus & Hotel Eggert". Via Emsdetten, Steinfurt en Bad Bentheim komen we na nog eens 80 km bij de 2e stop. De toer is totaal 213 km en eindigt bij ons clubhuis.


  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9), GPS route voor CN9NT (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9NT) en als Excel-file.  Avondtoer augustus 2007

  Een rit van ca. 77 km en gaat om 't Buurserzand en landelijk Eibergen richting Diepenheim. In de buurt van Hengevelde gaan we een ijsje eten bij een boerderij!

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9).  Avondtoer juli 2007

  De tocht heeft een lengte van ongeveer 89 kilometer en heet "een Rondje Ahaus".

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9 (?) en als GPS route voor CN9NT.  Zomertoer juli 2007

  Een rit naar het Teutoburgerwald. Een paar jaar geleden hebben we deze ook al eens gedaan als zomertoer. Deze toer blijft mooi, dus dit jaar op herhaling
  De meest recente versie van deze toertocht (zowel de geschreven route als de gps) vind je op de website van de uitzetters: http://members.home.nl/motor/routes/osna.htm  Avondtoer juni 2007

  Een afwisselende rit van ca. 88 km met een klein stukje Duitsland en verder door Zuid-Twente.

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9NT (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9NT), GPS route voor CN9 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9), GPS route voor CN8 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN8) en als Excel-file.  Pinkstertoer 2007

  Deze toertocht gaat door prachtig bos- en heidegebied op de Veluwe. Daarbij rijden we over leuke bochtige wegen en komen we zelfs een paar haarspeldbochten tegen. Om een groot stuk van de Veluwe te kunnen bekijken, starten we iets verder van huis dan gebruikelijk, n.l. in Deventer bij eetcaf‰ "De Zevende Hemel". Na de koffiestop in Kootwijk is de lunch gepland op de Posbank. De tocht eindigt in "De Zevende Hemel".

  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9NT (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9NT), GPS route voor CN9 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9), GPS route voor CN8 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN8) en als Word-file.  Voorjaarstoer 2007

  Deze toertocht gaat richting Drente, ten zuiden van Emmen. De wegen: afwisselend doorgaand en tussendoor, maar geen kleine weggetjes. De pauze is gepland bij het Veenmuseum in Barger-Compascuum. De lengte is ongeveer 180 km.

  Johan en Karel hebben afgelopen weekend de toertocht nagereden. De gps-route wijkt op ‰‰n punt af van de geschreven route.
  Kortom, gewoon de voorrijder volgen.


  De route is beschikbaar als GPS route voor CN9 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN9), GPS route voor CN8 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.11.6, CN8) en als Word-file.  Paastoer 2007

  De toertocht gaat via de Achterhoek naar Route67 bij Gescher. Dan via de mooiste weggetjes van het Munsterland naar de Bikertreff en vandaar naar de Felsenmuhle. De lengte is ongeveer 200 kilometer. De route is beschikbaar als GPS route voor CN9-NT (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN9NT), GPS route voor CN8 (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN8) en als PDF-file.  Routes 2006


  Najaarstoer 24 sept. 2006

  De toertocht gaat door Zuid-Twente, stukje Achterhoek en Duitsland. De lengte is ongeveer 180 kilometer. De route is beschikbaar als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN8) en als PDF-file.  Avondtoertocht 2 aug. 2006

  Bijna dezelfde route als op de regenachtige 5 juli, maar nu andersom, en hier en daar een kleine aanpassing. De tocht gaat door Twente en stukje Duitsland. De rit start en eindigt bij het PV-home. De lengte is ongeveer 80 kilometer. De route is beschikbaar als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN8)  Avondtoertocht 5 juli 2006

  De tocht gaat door Twente en stukje Duitsland. De rit start en eindigt bij het PV-home. De lengte is ongeveer 80 kilometer. De route is beschikbaar als PDF-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN8)  Avondtoertocht 7 juni 2006

  De tocht gaat door Twente en begint bij Frans op den Bult (Hengeloseweg 6, Deurningen = vanuit Hengelo de N342 richting Oldenzaal) en eindigt bij het PV-home. De lengte is ongeveer 80 kilometer. De route is beschikbaar als PDF-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN8 en CN 8 NT)  Pinkstertoertocht 5 juni 2006

  De Pinkstertoertocht van 2006 voerde ons in noordwestelijke richting, door het misschien niet zo bekende maar wel mooie landschap tussen Deventer en Zwolle. Via open weidelandschappen en lanen door bosgebieden kwamen we op 't dijkjes-landschap rond de IJssel. Ook vergezichten over de heide niet vergeten! Alles bij elkaar heel afwisselend!
  De tocht is door 2 stops, in 3 prettige lengtes van 70 km lang geknipt: 1x voor koffie met weids uitzicht op het veer over de IJssel en 1x voor een de lunch.
  De route is beschikbaar als XLS-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN8)  Voorjaarstoertocht 7 mei 2006

  De tocht gaat door Twente, Salland en ZuidWest-Drente. De tocht begint bij Frans op den Bult (Hengeloseweg 6, Deurningen = vanuit Hengelo de N342 richting Oldenzaal) en eindigt bij het PV-home. De lengte is ongeveer 230 kilometer. De route is beschikbaar als PDF-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN 8)  Paastoertocht 17 april 2006

  De tocht gaat door Oost-Twente en een klein stukje Duitsland, en begint en eindigt bij het PV-home. De lengte is ongeveer 180 kilometer. Pauze bij restaurant Florilympha bij de Lutte. De route is beschikbaar als PDF-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.10.2, CN 8)  Routes 2005


  Najaarstoer 25 september 2005

  De tocht voert ons naar het Duitse platteland waar we tussen grazige weiden, fraaie goudgele akkers en het onvermijdelijke groene mas een zeer afwisselende toertocht hebben uitgezet. De tocht gaat over smalle landwegen naar de bekende Longinus-turm waar we een stop hebben gepland om wat te eten en/of te drinken. Daarna gaan we verder naar Bentheim, waar een peuken/ijs pauze ingelast is op de Rathausplatz. Vanaf hier gaan we weer terug naar het PV-Home.
  De route is beschikbaar als PDF-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.8.0, CN 6 en 7)  Avondtoer 3 aug. 2005

  De laatste avondtoertocht van dit jaar wordt gehouden op woensdagavond 3 aug. De tocht heeft een lengte van ongeveer 75 kilometer en gaat door Zuid-Twente. De route is beschikbaar als excel-file  Zomertoer 10 juli 2005

  De tocht is eerder gereden als Paastoertocht 2000 en voert door Twente en de Achterhoek over mooie motorweggetjes. Er kan gekozen worden uit twee lengtes: 160 km of 210 km. De route is beschikbaar als excel-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.5, CN 7.0)  Avondtoer 1 juni 2005

  De eerste avondtoertocht van dit jaar wordt gehouden op woensdagavond 1 juni. De tocht heeft een lengte van ongeveer 85 kilometer en heet "Een tipje Salland met de SMR". De route is beschikbaar als excel-file en als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.5, CN 6.0)  Voorjaarstoertocht 1 mei 2005

  Het thema van deze rit is de Overijsselse Heuvelrug. We proberen deze dag zoveel mogelijk "bergjes" aan elkaar te knopen: Rijsserberg, Archemerberg, Lemelerberg, Luttenberg, Holterberg, Markelose berg en Apeberg. Pauzeren doen we op de Lemelerberg.
  De route is beschikbaar als GPS route (Mapsource GDB file, Mapsource 6.5, CN 6.0)  Hieronder staan hoofdzakelijk routes als teksten. Het formaat kan pdf, html, word of excel zijn.
  Om ze te openen moet je klikken op de titel van de rit.


  Routes 2004


  Paastoer 12 april 2004

  Opnieuw een toertocht langs enkele Duitse motor trefpunten: Bikers Farm in Buldern en Felsenm’hle in Ochtrup.


  Voorjaarstoertocht 2 mei 2004

  De rit gaat eerst over kleine wegen in Twente en de Achterhoek, daarna gaan we Duitsland in, weer over voornamelijk kleine wegen, maar ook af en toe een vlotte doorgaande weg. De route loopt rond Bocholt en Borken en via Vreden naar Boekelo, de eindbestemming.


  Zomertoer 11 juli 2004 (Teutoburgerwald)

  Heel geschikt voor een dagje uit met je eigen motor-groepje.

  De route is lang. Uit en thuis ruim 300 km. Maar gaat voor een groot deel over vlot te rijden wegen.
  In de route zijn 5 pauzes opgenomen. Oftewel, een dagvullend programma.

  Avondtoer 21 juli 2004

  Een toertocht door het landelijke noord-oost Twente, met een koffie-stop bij camping Kaps (Tubbergen). Op de 21-ste juli regende het, maar de rit is zeker de moeite waard om nog eens over te doen. De toertocht is beschikbaar als pdf-file.

  Avondtoer 18 aug. 2004

  Een toertocht door het landelijke noord-oost Twente. Niet al te lang, want in augustus wordt het 's avonds al snel donker.

  Najaarstoer 2004

  De najaarstoertocht van dit jaar was uitgezet door Wim Rodermond en Henk Kamphuis. De route gaat door het Munsterland. De start is bij "Bistro 't Bultje". Dit ligt schuin tegenover "Frans op den Bult" aan de rand van Hengelo, op de kruising van de Oldenzaalsestraat en de Vliegveldstraat.

  De route beschrijving is in twee vormen beschikbaar:

  als PDF file

  als GPS route (Mapsource gdb file, Mapsource 6.x, City Navigator 6)  Routes 2003


  Paastoer 21 april 2003

  Een toertocht naar de Transrapid in Duitsland.


  Avondtoer 6 aug. 2003

  Toertocht over Twentse kronkelweggetjes en een stop bij een pleisterplaats.


  Najaarstoer 5 okt. 2003

  Deze najaarstoertocht voerdt ons vanaf parkeerterrein Bistro Æt Bultje via prachtige landwegen, naar het bosrijke gebied bij de Lemelerberg. Op de Lemelerberg is het tijd voor een koffiestop, waarna de weg vervolgt wordt via Ommen, door het Zeesserbos en langs het Beerzerzand. De prachtige route gaat verder noordwaarts langs het Overijsselskanaal tot de grens met Drente, waarna we weer zuidwaarts draaien.

  LET OP: het best te bekijken met Internet Explorer (netscape toont de pijltjes niet).


  Routes 2002


  Paastoer 1 april 2002

  Een toertocht langs motortrefpunten in het Duitse Munsterland.
  De toer staat op de site van Gerard en Louise.
  Voor een overzicht van (bijna) alle trefpunten in dit gebied, klik hier


  Voorjaarstoer 19 mei 2002

  Een toertocht ten noorden van Osnabrück. Eerst een stuk snelweg om snel op pad te zijn. Na Emsburen gaat het via landelijke weggetjes naar Furstenau. Vanaf daar volgen voornamelijk vlot te rijden wegen.


  Jubileumtoer 8 juni 2002

  Het feit dat menigeen de route zelf nog eens wil narijden zegt genoeg. De officiële jubileumtoer, met een lengte van 100 kilometer, ging dwars door Winterswijk. Deze iets langere variant gaat om Winterswijk heen door de buurtschappen Huppel en Ratum.

  Avondtoer 6 aug. 2002

  Een landschappelijk fraaie route over 75 kilometer. Halverwege kan er gepauzeerd worden bij de sluizen ten noorden van Borculo, waar de Slinge en de Berkel bij elkaar komen.

  Najaarstoertocht 29 sept. 2002

  Henk Kamphuis en Wim Rodermond hebben een zeer gevarieerde tocht uitgezet, die voor het grootste gedeelte door de Achterhoek gaat. Er wordt gereden over landwegen, provinciale wegen, dijken, een heel klein stukje autobaan (met max 100 km/u), en zelfs over een 'berg' met een haarspeldbocht. Na ongeveer 60 km is er een kleine pauze ingelast bij "De Domme Aanleg". Hier bestaat de mogelijkheid om een kopje koffie o.i.d. te nuttigen. Bij het verlaten van de pauzeplaats zal duidelijk worden, waarom deze plek zo is genoemdà Na deze eerste pauze gaat de tocht nog zo'n 50 km verder over mooie landwegen en daarna is er de gelegenheid de tank te vullen. Weer 8 km verder hebben we de hoofdstop bij het "Pannenkoekenhuijs". Hierna vervolgen we de tocht langs de Boven Rijn (over de dijk) en een stukje door Duitsland. Via de Achterhoek (met een ijs-pauze) komen we uiteindelijk langs het Twentekanaal bij het PV-Home terug.


  Routes 2001


  Avondtoer 6 juni 2001

  Een toertocht van ongeveer 80 km. door Zuid-Oost-Twente.


  Avondtoer 4 juli 2001

  Een toertocht van ongeveer 80 km. door Zuid-West-Twente.


  Avondtoer 5 augustus 2001

  Een toertocht van ongeveer 80 km. door de Hof van Twente.


  Najaarstoertocht 30 september 2001

  Een toertocht van ongeveer 230 km. naar Drente (Ruinen).


  Routes 2000


  Paastoer SMr 2000

  Een route door het westelijk deel van de Achterhoek. Zie het kaartje bij de routebeschrijving.
  Lengte: ongeveer 200 kilometer (eventueel in te korten tot 150 kilometer)


  Avondtoer 7 juni 2000

  Deze toer is afgeleid van "Het Rondje Twente" dat door een van onze leden is uitgezet en
  terug te vinden is op de site Mooie Motorroutes op het World Wide Web.


  Avondtoer 5 juli 2000

  Een landelijke route van 80 km. door midden Twente.


  Routes 1999


  Paastoer SMr 1999

  Ook dit jaar bleef de Paastoer-toertocht van de SMr in de omgeving van Twente. Via allerlei binnendoorwegen kwamen we in Lochem, Bathmen, Holten.

  De originele toer is enigzins aangepast. De wegen in de omgeving van Rijssen welke tijdens de spitsuren verboden zijn, zijn uit de route gehaald.

  Lengte: ongeveer 140 kilometer.


  Voorjaarstoertocht SMr 1999

  Deze toertocht begint bij Apeldoorn, bij Motel de Cantharel. Via de Veluwe en een aantal leuke dijkweggetjes gaat het vervolgens naar Nijmegen. Daarna, via een priegelstukje Duitsland, door de Achterhoek naar Hengelo.

  Lengte: 200 kilometer.


  Achterblijverstocht SMr 1999: Oost-Twente

  De tocht begint bij Signaal en gaat door Oost-Twente: Weerselo, Agelo, Ootmarsum, Tilligte, Denekamp, De Lutte, Losser en via vliegveld Twente weer naar huis.

  Lengte: 80 kilometer.


  Achterblijverstocht SMr 1999: Zuid-West-Twente

  De tocht begint bij Signaal en komt in de dorpen Delden, Goor, Diepenheim,
  Hengevelde, Isidorushoeve, Haaksbergen, Buurse en Boekelo.

  Lengte: 80 kilometer.


  Achterblijverstocht SMr 1999: Noord-West-Twente

  De tocht begint bij Signaal en komt in de dorpen Delden, Enter, Rijssen,
  Holten, Nijverdal, Enter, Bornerbroek, Azelo en Delden.

  Lengte: 85 kilometer.


  Najaarstoertocht SMr 1999

  Deze toertocht begint bij Signaal en voert door Noord-Overijssel.

  Lengte: 200 kilometer.